Pretraga
Close this search box.

Kidnapovanje putem interneta

Kidnapovanje je po svojoj definiciji nezakoniti akt zarobljavanja i odvođenja osobe, protivno volji te osobe, i njeno držanje u zarobljeništvu.

Internet možemo smatrati saobraćajnicom gde se milioni informacija prepliću u jednoj sekundi. Predatori koji vrebaju svoj plen ovo znaju, i često koriste internet kao alat za svoje delovanje gde na veoma suptilan i inteligentan način uvode svoju žrtvu u mentalnu klopku dok je na kraju i fizički ne zarobe.

Deca, posebno tinejdžeri su nejčešća meta ovih predatora i često posledice ovih delovanja završavaju fatalno, ali ni punoletni građani nisu zaštićeni od ovog problema, a način delovanja je manje-više sličan.

Proces uvođenja žrtve, sticanje poverenja i na kraju kidnapovanje može trajati danima, mesecima, čak u pojedinim slučajevima i godinama.

Zbog toga je važno znati postupak delovanja predatora i način kako sprečiti nadolazeći problem.

 

Izbor žrtve

Internet predatori žrtve često biraju nasumično prema svojoj ideologiji ili prema unutrašnjem nagonu. Oni, zatim, istražuju sve detalje dostupne na internetu o svojoj žrtvi i grade svoj lažni profil na socijalnim mrežama prema interesovanju svoje žrtve.

 

MERA ZAŠTITE: Veoma je važno lična interesovanja čuvati od javnosti. Slike, putovanja, izbor filmova, muzika, knjige, lista prijatelja, sve treba biti skriveno od javnosti i zadržano u krugu prijatelja koje lično poznajete i same porodice. Istraživanje nepoznatih osoba može takođe da vas dovede do problema ako neko od vaše porodice i najbližih prijatelja tu osobu lično ne poznaje i ako nemate nikoga od poverenja da pitate za tu osobu.

Na internetu svako može biti svako, i to je glavna misao koju morate imati na umu svaki put kada komunicirate sa novim ljudima.

 

Phishing (pecanje ili hvatanje) žrtve

Nakon izvršene analize i prilagođavanja svojoj žrtvi, internet predator kreće u “pecanje” i “baca udicu”.

Internet predator obično šalje zahtev za prijateljstvo sa nekog profila koji budi interesovanje žrtvi. Neretko se dešava da pošalje i ličnu poruku sa molbom za upoznavanje. Kada žrtva “zagrize mamac” i pošalje odgovor ili prihvati zahtev za prijateljstvo, predator počinje da gradi odnos poverenja i saosećanja sa svojom žrtvom. On je uvek dostupan, u svakom momentu kada toj osobi treba razgovor ili prijatelj.

Profili predatora su obično osobe suprotnog pola od svoje žrtve, gde muškoj žrtvi prilagode ženski profil, a ženskoj žrtvi muški profil. Razlog ovog delovanja je lakše prihvatanje saosećanja sa suprotnim polom, što je priroda svakog čoveka, ali i tu ima ponekad odstupanja gde predator koristi taktiku “najboljeg prijatelja”.

Predator se obično žali da mu nikada ne radi kamera i mikrofon, ima slabu konekciju za razgovor pa sve komunikacije vrši preko tekstualnih poruka. Ali se u poslednje vreme javljaju “profesionalni predatori” koji koriste skupe softvere za maskiranje glasa i lica gde se odrasla osoba može predstaviti kao bilo koja osoba, pa čak i dete.

 

MERA ZAŠTITE: Slatkorečivost, saosećanje, podrška trećeg lica čak i ako prija, može biti alarm za opasnost ako je to osoba koju ste tek upoznali i niko od vaših prijatelja tu osobu ne poznaje. Predator za koga ste bili “otvorena knjiga” i koji zna o vama sve, ima mogućnost da vas dovede u zabludu da je on jedini oslonac na koga se možete osloniti. Ovo je najopasnija mentalna zamka i tu već gubite svoju slobodu i dajete mogućnost da budete i fizički, bez svoje volje, odvedeni.

VEOMA JE VAŽNO da prijatelji pre vas poznaju vašeg “novog prijatelja” a roditelji ili staratelji budu upućeni u vašu komunikaciju.

 

Intimna komunikacija

U većini slučajeva, kako vremenom stiče poverenje, predator traži od žrtve podelu intimnih informacija kao dokaz poverenja. Obično se trudi da žrtvu dovede u osećaj zaljubljenosti koji remeti proces realnog rasuđivanja i žrtva biva ranjiva.

Od žrtve se vremenom, pored razgovora, traže intimne fotografije i snimci (bez odeće) kao dokaz maksimalnog poverenja ili “ljubavi”, koje se kasnije mogu upotrebiti u svrhe ucene, koristeći osećaj srama i poniženja kao glavni mamac i alat za dalje delovanje.

 

MERA ZAŠTITE: Kod adolescenata, izlivi emocija i istraživanje seksualnosti su deo odrastanja i tada su najranjiviji. Veoma je važno razgovarati sa njima o tome i uputiti ih u proces zaljubljivanja i odnosa sa partnerima. Internet nije mesto gde se pronalazi i stiče ljubav, niti je mesto gde se sa nepoznatim osobama istražuje seksualnost i komunicira na intiman način kako se komunicira među partnerima.

Nepoznata osoba koja traži neki intiman snimak ili fotografiju, gotovo sigurno ima neki svoj krajnji cilj koji će unesrećiti osobu sa kojom komunicira.

 

Lični susret

Nakon stečenog poverenja, uvođenja u tokove razgovora i osećaj sigurnosti, predator svoju žrtvu poziva na lični sastanak. Ovo je momenat gde žrtva biva uhvaćena u mrežu i čeka da bude odvedena.

Predator zakazuje mesto  i vreme gde će sa svojom žrtvom biti nasamo, bez ljudi u bližoj okolini. Obično su to veći parkovi ili šumarci u kasnim večernjim satima, ali to mogu biti i parkinzi, školska dvorišta ili sportski tereni bez video nadzora, obale jezera ili reka, ili u najgorem slučaju iznajmljene sobe nekih motela, stanovi ili kuće.

Žrtva kada ode na mesto sastanka, prvo biva sama a predator kasni, ne bi li se uverio da je žrtva došla sama bez pratnje i da je okolina sigurna za njegova delovanja.

Sve ostalo što dođe je već žalosni čin kidnapovanja i stvar okolnosti i pitanje vremena.

 

MERA ZAŠTITE: Ovo je ključni i poslednji momenat odluke koji ima samo dva ishoda: Spas ili propast.

Nalaženje sa nepoznatom osobom na mestu koje je izolovano do civilizacije, i u vreme koje je neprikladno i za samu šetnju, bez pratnje je kao ideja opasno. Samo putovanje od kuće do mesta susreta može biti fatalno, a nalaženje sa neznancem je jasan pokazatelj da ta osoba ima kranje i opasne namere.

Kod ovakve odluke, jedini odgovor i mera opreza je IZBEGAVANJE SUSRETA a osobu koja predlaže takav susret prijaviti policiji na proveru i utvrđivanje indentiteta i namera.

 

Zaključak

Da ukratko ponovimo: Dati poverenje nepoznatoj osobi, koju ne poznaje niko od vaših prijatelja i porodice je nepromišljeno i izuzetno opasno. Na internetu svako može sebe da predstavi u najboljem svetlu, da glumi bilo koju osobu i da se dopadne većini, a realna slika te osobe može biti sasvim drugačija.

Voditi intimne razgovore, slati video, audio i grafičke materijale može da vas dovede u ozbiljne probleme ucene i poniženja a lično upoznavanje i nalaženje sa nepoznatom osobom vas može odvesti u nepovrat.

 

Podelite na društvenim mrežama

Podeli na Facebook
Podeli na Twitter
Podeli na Linkdin
Podeli na Whatsapp