ZAJEDNIČKO OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SIGURNIJEG INTERNETA 2024.

 

Obeležili smo još jedan Međunarodni dan sigurnijeg interneta, sa ciljem da ukažemo na važnost odgovornog i bezbednog boravka u onlajn prostoru. Ovogodišnje obeležavanje ovog dana u Centru za nestalu i zlostavljanu decu bilo je posebno značajno, jer je ovo bila prva aktivnost sprovedena u našem novom prostoru u Novom Sadu.

Povodom Dana sigurnijeg interneta, đaci iz Novog Sada su imali priliku da prisustvuju radionici na temu veštačke inteligencije u Centru za nestalu i zlostavljanu decu. Radionicu je održao naš novi edukator Slobodan Negić, koji je decu oduševio svojim znanjem i interaktivnim pristupom. Deca su aktivno učestvovala u predavanju, postavljala pitanja i izražavala svoje mišljenje, što je dodatno obogatilo radionicu.

 

Osim radionica, Tim Centra je uoči Međunarodnog dana sigurnijeg interneta pripremio materijal i za jedan školski čas, na temu Veštačke inteligencije. Nastavnici širom zemlje su imali priliku da preuzmu ove materijale i pridruže se obeležavanju Dana u svojim učionicama. Ova inicijativa je imala cilj da doprinese boljem razumevanju veštačke inteligencije i pokrene diskusiju o načinima korišćenja ovakvog alata.

Dobili smo veliki broj izveštaja sa održanih časova, gde su nastavnici sa nama podelili predivne priče sa održanog časa, ističući angažovanje i aktivno učešće đaka u diskusijama o veštačkoj inteligenciji i bezbednosti na internetu.

Iz izveštaja saznajemo da su đaci pokazali visok nivo znanja o veštačkoj inteligenciji, njenoj upotrebi i zloupotrebi, što nam je ukazalo na visok stepen njihove informisanosti o ovoj temi. Prikupljene uvide ćemo iskoristiti da u narednom periodu prilagodimo i unapredmo naše edukativne materijale.

Pored materijala za održavanje časa, Centar je, uz podršku Dunav osiguranja, organizovao nagradni konkurs pod nazivom „Promene koje želim da vidim na netu“. Cilj konkursa bio je direktno uključivanje dece i mladih u dijalog, ukazivanje na važnost njihovog glasa u pokretanju promena, obzirom da su oni „internet urođenici“. (Deca svih uzrasta danas koriste internet, oni su kako ih stručnjaci nazivaju digitalni urođenici, neko ko je rođen u eri tehnologije i internet komunikacije)

Broj sastava koji je pristigao je neverovatan! Posebno su se istakle želje da se na internetu smanji količina uvredljivih komentara, vređanja i ponižavanja među decom i mladima. Đaci u svojim radovima nisu samo kritikovali onlajn prostor, već su imali i konkretne predloge za promene. Ovo pokazuje da mladi itekako žele da se uključe, da treba prepoznati njihovu ulogu u oblikovanju budućnosti interneta i podržati ih u njihovim inicijativama.

Zahvalni smo na ovolikom odazivu i ponosni što nas ima toliko sa istim ciljem – da očuvamo bezbednost dece na internetu.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru projekta „Digitalno društvo za sve – Poboljšanje uslova života i jačanje ekonomije kroz inkluzivne tehnologije“, koji finansira Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Sadržaj ovog izveštaja, kao i rezultati prikazani u njemu, su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu decu i ne odražavaju nužno stavove UNDP-a, niti Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Sve fotografije podeljene u okviru članka postavljene su uz odobrenje roditelja i škole. Fotografije su fotografisali predavači, i autorska prava pripadaju njima.

Podelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Podeli na Facebook
Share on twitter
Podeli na Twitter
Share on linkedin
Podeli na Linkdin
Share on whatsapp
Podeli na Whatsapp