Pretraga
Close this search box.

Rastući Problem Cyberflashing-a U Srbiji

76% devojaka uzrasta 12-18 godina su poslale neželjene nage fotografije nepoznatim dečacima ili muškarcima

U poslednjih nekoliko godina, Srbija se suočava s rastućim problemom cyberflashing-a, ozbiljnim oblikom digitalnog uznemiravanja koji je postao sveprisutan u online sferi. Dok su građani sve više povezani putem interneta, raste zabrinutost zbog ovih neželjenih seksualnih poruka i slika koje stižu putem različitih digitalnih platformi.

Cyberflashing se odnosi na nepoželjno slanje eksplicitnih slika ili poruka, najčešće seksualnog sadržaja, drugim osobama putem SMS-a, društvenih medija, ili drugih online komunikacionih sredstava. Ovo uznemiravanje može da bude posebno štetno jer se žrtve često osećaju nemoćno i poniženo.

Nedavna istraživanja ukazuju na sve veći broj prijava cyberflashing-a u Srbiji, pri čemu su žrtve često žene. Mnoge od njih se suočavaju s ozbiljnim emocionalnim i psihološkim posledicama, uključujući anksioznost, depresiju i osećaj neprijatnosti u online okruženju.

Državne vlasti su svesne ovog problema i razmatraju različite mere za njegovo suzbijanje. Zakonodavci razmatraju mogućnost pooštravanja zakona kako bi se ova vrsta digitalnog uznemiravanja efikasnije sankcionisala. Takođe, poziva se na veću svest javnosti o ovom problemu kako bi se podstakla zajednica da prijavljuje takve incidente.

Iako je teško potpuno zaustaviti cyberflashing, koraci ka stvaranju sigurnijeg online okruženja i promociji digitalne etike mogu znatno smanjiti ovaj problem. Edukacija o online ponašanju i jačanje svesti o posledicama cyberflashing-a igraju ključnu ulogu u borbi protiv ovog oblika digitalnog uznemiravanja.

Dok se društvo u Srbiji trudi da se izbori sa sveprisutnim problemom cyberflashing-a, važno je podsticati dijalog o ovoj temi i tražiti načine za bolju zaštitu žrtava. Digitalno uznemiravanje ne sme ostati nekažnjeno, a svi zajedno moramo raditi na stvaranju sigurnijeg i poštovanijeg online okruženja.

Podelite na društvenim mrežama

Podeli na Facebook
Podeli na Twitter
Podeli na Linkdin
Podeli na Whatsapp