Rastući Problem Cyberflashing-a U Srbiji

76% devojaka uzrasta 12-18 godina su poslale neželjene nage fotografije nepoznatim dečacima ili muškarcima

U poslednjih nekoliko godina, Srbija se suočava s rastućim problemom cyberflashing-a, ozbiljnim oblikom digitalnog uznemiravanja koji je postao sveprisutan u online sferi. Dok su građani sve više povezani putem interneta, raste zabrinutost zbog ovih neželjenih seksualnih poruka i slika koje stižu putem različitih digitalnih platformi.

Cyberflashing se odnosi na nepoželjno slanje eksplicitnih slika ili poruka, najčešće seksualnog sadržaja, drugim osobama putem SMS-a, društvenih medija, ili drugih online komunikacionih sredstava. Ovo uznemiravanje može da bude posebno štetno jer se žrtve često osećaju nemoćno i poniženo.

Nedavna istraživanja ukazuju na sve veći broj prijava cyberflashing-a u Srbiji, pri čemu su žrtve često žene. Mnoge od njih se suočavaju s ozbiljnim emocionalnim i psihološkim posledicama, uključujući anksioznost, depresiju i osećaj neprijatnosti u online okruženju.

Državne vlasti su svesne ovog problema i razmatraju različite mere za njegovo suzbijanje. Zakonodavci razmatraju mogućnost pooštravanja zakona kako bi se ova vrsta digitalnog uznemiravanja efikasnije sankcionisala. Takođe, poziva se na veću svest javnosti o ovom problemu kako bi se podstakla zajednica da prijavljuje takve incidente.

Iako je teško potpuno zaustaviti cyberflashing, koraci ka stvaranju sigurnijeg online okruženja i promociji digitalne etike mogu znatno smanjiti ovaj problem. Edukacija o online ponašanju i jačanje svesti o posledicama cyberflashing-a igraju ključnu ulogu u borbi protiv ovog oblika digitalnog uznemiravanja.

Dok se društvo u Srbiji trudi da se izbori sa sveprisutnim problemom cyberflashing-a, važno je podsticati dijalog o ovoj temi i tražiti načine za bolju zaštitu žrtava. Digitalno uznemiravanje ne sme ostati nekažnjeno, a svi zajedno moramo raditi na stvaranju sigurnijeg i poštovanijeg online okruženja.

Podelite na društvenim mrežama

Share on facebook
Podeli na Facebook
Share on twitter
Podeli na Twitter
Share on linkedin
Podeli na Linkdin
Share on whatsapp
Podeli na Whatsapp